Beeldend kunstenaar / musicus

-----------------------------

"Het proces van kunst maken, daar gaat het om."MUZIEK

"Pourqoi moi?", 2010.
Dit nieuwe stuk voor strijkers en vocaal kwartet, waar Max Koning momenteel aan werkt is gebaseerd op bovenstaande uitspraak van een van de overlevenden van de Haiti-ramp op 12 januari 2010 en op de bijbeltekst uit de Hebreeƫnbrief 11, vers 1 en 2 ("de geloofsgetuigenis").


Herfst, 2009.
Gebaseerd op de tekst "Herfst" van Jan Wolkers uit 1947 heeft Max Koning een lied geschreven voor vocaal kwartet en piano.


Missa Con Amore, 2008.
Deze grote mis voor gemengd koor, orgel en strijkers bestaat uit het offertoire (In Principio Erat Verbum), Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus/Benedictus, Pater Nostre en een Agnus Dei.


Beweging & Rust, 2007.
Op uitnodiging van de directeur van stichting Kunstlijn Haarlem heeft Max Koning tijdens de Kunstlijn 2007 het kunstproject "Beweging en rust" ten toon gesteld. Uitgaande van zijn kleurpotloodtekeningenserie "Het bruidsvertrek" en zijn muziekcompositie "Palimpsest" heeft hij collega's uitgenodigd, beeldende en toonkunstenaars, om het project gestalte te geven. Zo is een samengaan ontstaan tussen de tekeningen van Max Koning, de sieraden van Brigit Daamen en de installatie van Charles PĆ©rukel. Evenzo de pianoschetsen "Sporen en wentelingen" van Arend Krabbe en "De Profundis" van Rita Hijmans.

Het stuk Palimpsest is geschreven voor strijkers: viool, altviool en twee celli / vocaal kwartet / solo sopraan en piano. Het stuk is gebaseerd op de persconferentietekst van Ayaan Hirsi Ali uit het NRC Handelsblad 20-05-2006 en de bijbeltekst uit het boek Jesaja 49, vers 16, statenvertaling O.T. De tekst van Ayaan (ik ben een Darod) wordt letterlijk door het hele stuk geweven. De tekst uit Jesaja (zie, "Ik heb U in beide handpalmen gegraveerd") wordt in drie koralen vertaald.Psalm 150: Laudate, 2006.
Ter ere van het 40-jarig jubileum van de "Moeder van de Verlosser" kerk in Haarlem heeft Max Koning een stuk geschreven voor gemengd koor, orgel en koper, uitgaande van Psalm 150.